• Alles
    • Penningen op jaartal
Als tegelsAls lijst
Paginavan 5

1155

Kavel 1155
1581, Erepenning aan de verdedigers van de schans te Bomsterzijl. Vz. een gezicht op de Bomsterzijlse Schans met een ruiter en veel voetvolk. Rondom de spreuk van Virgilius: DEGENERES ANINOS/TIMOR ARGUIT=Lafhartigheid is een teken van onedel gemoed. Op de voorgrond BO(m)S-TERZY-L.FRI(siae)/PROG-PVG-NA/CV-LVM=Bomsterzijl, grens schans van Friesland. Kz. Het Hollandse wapenschild deelt het jaartal +1+5+ -,-+8+1+ daaronder het opschrift in zes regels: AD.PERPETVA.(m) SER/VATI.BOMSTERZY/LENSIS.PROPVGNA/CVLI.MEMORIAM./DVCIB(us) MILITIB.(us)Q.(ue)/SENATVS.ORD.(inum)BEL.(gii)/ en dan ten vervolge +F+(ieri)- Fries wapenschild-+F+(ecit)= Ter nagedachtenis aan het behouden van de schans te Bomsterzijl heeft de Raad van de Staten van Nederland voor de bevelhebbers en in rang lagere bezetters deze penning laten slaan., vL.I.293, zilver 49mm., 32.51gr., ruim zeer fraai Het Spaanse leger, dat in Oktober 1581, vanuit Groningen, Friesland binnenviel stuitte onderweg op de versterking Bomsterzijl, verdedigd door een Deense edelman en zijn soldaten in Staatse Dienst: Steen Maltesen. Omdat de schans vrijwel onbereikbaar was, werd het beleg al na drie weken opgebroken. De Belegerden deden nog wel een uitval naar de vertrekkende Spanjaarden. Het feit dat er gouden munten geslagen zijn is wellichte ontsproten aan de wel vaker onbetrouwbare geschiedschrijvers uit het verleden. De bevelhebber Steyn Meltesen een Kolonel van Deense komaf werd tussentijds door de Deense koning terug gefloten, hetgeen door de stadhouder voorkomen werd. De penning is in goud aan de oppelbevelhebber geschonken en kan met de penning van Leiden van 1574 als een van de vroegste decoraties van ons land beschouwd worden.
Start: Bod | Opbrengst: € 0

1156

Kavel 1156
1582, Op het herstel van de vestingwerken in Dokkum. Vz. Het gehelmde wapenschild van de stad Dokkum. Vz. het gehelmde wapenschild van de stad Dokkum. Onder het schild een lint met DOCKVM. rondom:+SI.DOMINVS.NON.CVTODIAT.CIVITATEM.FRVSTRA.VIGILAT.CVSTOS.PSA:(lmo 127= Zo de Heer de stad niet bewaart, te vergeefs waakt de wachter, Psalm 127. Kz. De tekst in 12 regels: OBBO.DVX/FRISAE DOCCVMB=/VRG CONDIDIT ANNO 248./VBI GONDEBOLD(us) REX CIVI-/TATVM DOCCVM MOENYS/CINXIT, ET AVREAM MONETAM/CVDIT ANNO 739.MOENIA DOC-/CVMANA DIRVTA 141, RES-/TAVRATA ANNO 1419 DIRVTA/ANNO 1422, RESTAVRATA 1516/DIRVTA ANNO 1531,\ RESTAVRATA 1582= Ubbo, Hertog van Friesland heeft Dokkumburg in het jaar 248 gesticht, alwaar Koning Gondobald in het jaar 739 de stad Dokkum met wallen heeft omringd, en gouden munten geslagen. Sedertdien zijn de Dokkumer wallen in 1414 verwoest, maar in 1419 weer hersteld. In het jaar 1422 andermaal geslecht, in het jaar 1516 andermaal herbouwd, ten derde male in het jaar 1531 gesloopt en in het jaar 1582 weer hersteld., vL.327.1, KPK346, Zwiers 696. Uit angst voor de Spaanse overste Verdugo, die door Parma tot opvolger van de graaf van Rennenberg was benoemd, maakten de inwoners van Dokkum haast met het herstel van de vervallen vestingwerken, op 1 oktober 1852 kwamen de wallen gereed. Na de schermutselingen in de Zuidelijke Nederlanden verenigde Willem van Nassau zich met een graaf van Hohenlohe en verjoegen Verdugo. Nadat de fortificaties van Naarden, Muiden, Schoonhoven, Brielle, Oudewater en Leusden waren hersteld nam ook Dokkum snel deze maatregel, zilver 58.6 mm, gewicht 28.66 gr., zeer zeldzaam
Start: Bod | Opbrengst: € 0
Paginavan 5

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld door uw gebruik van hun services.