Kavel 2113

Posthistorie Nederland en Overzee - Tweede wereldoorlog. Collectie van wijlen de heer F.H.H. Willems. Dit is het tweede gedeelte van de collectie die wij mogen veilen, ditmaal betreft het kamppost van en naar Nederland tijdens de tweede wereldoorlog
Kavel 2113
Kamp Schoorl, brief verstuurd vanuit Enschede en bestemd voor een gevangene die verbleef in het kamp Schoorl, barak 5A; gevange droeg het nummer 187. Van post, verzonden naar het kamp is praktisch niets teruggevonden. De blauwe paraaf- op onderzijde van de brief- is van de kampcensuur, welke geplaatst werd door de "SS-Hauptscharfurer" Karl P. Berg die de kampcensuur verzorgde. Karl Berg werd later Kampcommandant van het kamp Amersfoort, 9 augustus 1941. Kamp Schoorl was oorspronkelijk een opleidingskamp van de Nederlandse Marine. Van december 1940 tot 26 oktober 1941 werd het kamp gebruikt door Duitsers als tijdelijke opvangkamp voor ongeveer 1900 Joodse en politieke gevangenen in afwachting van transport naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen. Ongeveer 1000 van hen zijn nooit teruggekomen. Het kamp Schoorl had geen censuurstempels(wel een paraaf als censuurteken) en geen eigen briefpapier, zoals in de meeste andere kampen wel het geval was. Na het gereed komen van het kamp Amersfoort werd het kamp Schoorl als doorgangskamp opgeheven.
Start: Bod
Opbrengst: € 340

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld door uw gebruik van hun services.